Тел Авив, Израел — Партито е спряно в град, който се

...
Тел Авив, Израел — Партито е спряно в град, който се
Коментари Харесай

Оживени празни улици на Тел Авив, докато конфликтът ескалира

Тел Авив, Израел —  Партито е спряно в град, който се гордее с оживената си просвета и нощен живот.

Докато Израел и палестинската формация Хамас си разменят удари в последната глава от техния бързо нарастващ спор, сюрреалистична сцена се разигра в Тел Авив в събота вечерта.

Продължете да четете лист от 4 детайла Какво се случи в Израел? Разбивка на това по какъв начин се разви офанзивата на Хамас

Снимки: Израел удря Газа след невижданата офанзива на Хамас Хамас споделя, че има задоволително израелски пленници, с цел да освободи всички палестински пандизчии Снимки: Последици от офанзивите против Израел в Ашкелон завършек на списъка

Улиците и плажовете на нормално оживения град бяха празни, като се изключи няколко комплицирани туристи.

Швейцарска двойка обикаляше объркана. „ Всичко ли е затворено, тъй като е събота, или тъй като е военно време? “ попита един от тях.

Те желаеха да намерят място, където да хапнат небрежно покрай Яфа и не бяха сигурни за какво всичко е толкоз злокобно безшумно.

Пред затворено кафене в южната част на града няколко израелци седяха дружно и пушеха.

„ Трябва да си взема малко въздух и да видя хората с целия този стрес “, сподели един на различен. Изглежда не се познаваха — бяха непознати, събрани от обща паника.

Броят на починалите нараства

Рано сутринта в събота Хамас предприе изненадваща офанзива против Израел. Хиляди ракети бяха изстреляни, задействайки сирени чак на север до Тел Авив и Ерусалим, а десетки въоръжени бойци навлязоха в Южен Израел от обсадената Ивица Газа.

Досега минимум 70 израелци са били убити при офанзивите на Хамас, който сподели, че също е взел „ огромен брой “ заложници в линията Газа.

Израелските сили започнаха въздушни набези над Газа, като до момента към 200 палестинци бяха убити в гъсто популации анклав. Няколко стотици са ранени. Израелски бомби бяха ориентирани към две високи здания в Газа.

Очаква се броят на палестинските и израелските жертви да нарасне, до момента в който боевете не престават.

Тревожност, в паркове и всекидневни

С несигурността към броя на заложниците и жертвите в Южен Израел множеството хора в Тел Авив остават в жилищата си. Но някои, като израелците отвън кафенето, бяха изгонени на открито от напрежението.

В дребен парк други си припомниха войната през октомври 1973 година, в която Израел трябваше да се изправи против Египет и Сирия, война, чиято 50-годишнина беше маркирана ден по-рано, на 6 октомври.

На закрито, Тел Авивис са залепени за екраните си, чакайки нетърпеливо да чуят родственици и другари, с цел да се уверят, че са в сигурност.

Футболните игри бяха анулирани, както и Международният кино фестивал в северния град Хайфа, почти на 150 км (93 мили) от Газа.

Междувременно седмичните митинги против промяната на правосъдната система на Израел бяха прекратени за повторно от началото им през февруари.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР